Hoe lang blijft cannabis aantoonbaar in je lichaam na gebruik?

Hoe lang een middel aantoonbaar is in je bloed of urine hangt af van een aantal factoren. Van invloed is hoe vaak en hoe veel je gebruikt en je persoonlijke metabolisme. Dat is de snelheid waarmee een stof wordt afgebroken door vooral je lever. Drugs zijn langer aantoonbaar in je urine dan in je bloed.

Cannabis is tot 5 dagen (bij incidenteel gebruik) en tot 4 weken (bij chronisch intensief gebruik) in de urine aantoonbaar. In sommige gevallen zelfs nog langer.

De afbraak van cannabis verloopt, in tegenstelling tot de afbraak van de meeste andere drugs, zeer langzaam. Dit heeft ermee te maken dat THC, de belangrijkste werkzame stof, zich opslaat in je vetweefsel en niet direct wordt afgebroken door de lever (zoals bij XTCspeed en coke bijvoorbeeld). Heel langzaam wordt de THC weer vrijgegeven uit het vetweefsel en afgebroken. Het zijn dus twee stappen:

  1. Afgifte door bloed aan het vetweefsel.
  2. Afgifte van het vetweefsel aan het bloed.

Omdat de afgifte van cannabis vanuit het vetweefsel zo langzaam gaat, blijft cannabis nog lang in je urine aantoonbaar. Bij zwaar gebruik is THC in de urine nog tot 4 weken aantoonbaar. Het is niet zo dat je nog wat van voelt van die langzame afgifte. De effecten zijn bij het roken maximaal 4 tot 6 uur merkbaar en je merkt dus niets van de THC die later door je vetweefsel nog langzaam afgegeven wordt.