Hoe is cocaïnegebruik ontstaan?

Cocaïne heeft een lange geschiedenis. Het gebruik van cocabladeren komt al minstens vijfduizend jaar voor in het Andes gebergte. Het werd en wordt nog steeds gebruikt als middel tegen hoogteziekte, om vermoeidheid te verminderen, om honger tegen te gaan en als verdovingsmiddel bij operaties. De cocaplant was heilig voor de Inca’s en nog steeds worden de bladeren gekauwd door Zuid-Amerikanen.

Begin 1500 kwamen Europeanen voor het eerst in contact met coca. Het kauwen van coca werd niet populair in Europa omdat de bladeren hun werking verloren tijdens het transport over de oceaan. Tegen 1850 werd coca extract gebruikt bij keeloperaties.

In 1900 werd de Nederlandsche Cocaïnefabriek (NCF) opgericht. Hierdoor werd Nederland marktleider in de productie van cocaïne. In 1928 werd in Nederland de Opiumwet aangenomen. Deze wet verbood het niet-medisch gebruik van cocaïne. Het gevolg is dat de afzet van de NCF sterk afnam. Het is echt waar; de allereerste flessen Coca-Cola bevatten ook cocaïne, wat inmiddels is vervangen door cafeïne.

Eind jaren ’70, begin jaren ’80 werd cocaïne in Nederland weer populair.

Check ook deze video van ATTN over de geschiedenis van cocaïne en basecoke (crack) in de VS.