Hoe is cannabisgebruik eigenlijk ontstaan?

Geschiedenis van cannabis

De hennepplant vervult al duizenden jaren vele functies. Deze eeuwenoude cultuurplant wordt door de mens op verschillende manieren gebruikt: als medicijn, grondstof voor textiel en natuurlijk als drug, vanwege de psychoactieve eigenschappen, al dan niet toegepast in religieuze ceremonies. De hennepplant komt oorspronkelijk uit Azië. In 2737 voor Christus wordt de werking van cannabis al beschreven in medische geschriften. In India werd cannabis in religieuze ceremonies geprezen als goddelijke drank. In de Romeinse tijd kregen gasten na de maaltijd hennepkoekjes aangeboden. Maar het werd niet alleen vanwege de psychoactieve eigenschappen gebruikt; de Engelsen gebruikten cannabis als grondstof voor textiel en touw.

In 1912 vond de eerste opiumconferentie plaats. Deze conferentie leidde tot het uiteindelijke verbod op de meeste (toen bekende) drugs. De import en export van cannabis is in Nederland sinds 1928 verboden. In diezelfde tijd verspreidde de waardering voor de cannabisroes zich via de kunstenaarsscene over de rest van de Verenigde Staten. Maar in 1937 werd cannabis ook in de VS verboden met als argument dat het zou leiden tot moord en krankzinnigheid.

Vanaf 1960 groeide de populariteit van cannabisgebruik in Nederland. In 1972 werd de eerste coffeeshop geopend. In 1976 werd de Opiumwet gewijzigd en werd het onderscheid gemaakt in soft- en harddrugs. De wet werd zo uitgelegd dat coffeeshops onder bepaalde voorwaarden hasj en wiet mochten verkopen. Het aantal coffeeshops groeide sterk. In 1995 werden de richtlijnen aangescherpt en het aantal coffeeshops teruggedrongen.
Sinds 2003 is het mogelijk om op doktersrecept cannabis te krijgen bij de apotheker, dat gebruikt wordt als pijnstiller bij onder andere MS en AIDS patiënten en om de eetlust op te wekken.

Check ook deze video van ATTN over de geschiedenis van cannabis in de VS.