Wat doet cocaïne met je gebit?

Coke op je tandvlees

Sommige mensen denken dat je cocaïne kunt testen door het op je tandvlees te smeren, maar dit is een fabeltje. Het kan juist slecht zijn voor je gebit. Door cocaïne op je tandvlees vernauwen bloedvaten waardoor er minder voedingsstoffen op die plek terecht komen, en minder afvalstoffen afgevoerd worden. Het kan daardoor voorkomen dat op die plekken sneller afbraak van het kaakbot optreedt.

Overigens is cocaïne op je tandvlees smeren ook nooit een goede manier om je coke te testen. De enige manier om zeker te weten dat je cocaïne geen gevaarlijke versnijdingsmiddelen bevat, is door hem naar de testservice te brengen, waar ze hem in een laboratorium voor je testen. Check drugs-test.nl voor een locatie bij jou in de buurt. Er zijn meerdere versnijdingsmiddelen die je tandvlees ook verdoven, naast cocaïne. Dus als je tandvlees verdoofd is, wil dat helemaal niet zeggen dat het om cocaïne gaat.

Verwonding

Net als bij XTC kan je van cocaïne flink gaan knarsen met je tanden. In combinatie met de weerstandsverlagende werking van cocaïne kan dit leiden tot ontstekingen aan je tandvlees en weke delen van je mond.

Gehemelte perforatie

In sommige gevallen kan langdurig cocaïnegebruik leiden tot een perforatie (gat) van het gehemelte of neustussenschot. Cocaïne werkt vaatvernauwend en lost zich op in het neusslijmvlies. Net als hierboven bij ‘coke op je tandvlees’, kan door de verminderde bloedtoevoer een reactie ontstaan in het slijmvlies waardoor ook het onderliggende kraakbeen wordt aangetast en er een gat in je neustussenschot of gehemelte kan ontstaan.

Mondhygiëne

Vooral als je cocaïne vaker gebruikt kan aandacht voor je mondhygiëne er nog wel eens bij inschieten. Probeer er toch aan te denken om je tanden te poetsen, minimaal twee keer per dag (een keer ’s morgens en een keer ’s avonds) en daarbij één keer per dag tussen de tanden schoon te maken met een tandenstoker of rager. Eet of drink na het tandenpoetsen ’s avonds ook niks meer voordat je gaat slapen. Zo voorkom je vervelende problemen met je gebit.