Wat doet het roken van cannabis met je gebit?

Munchies

Na het gebruik van cannabis kan het zomaar voorkomen dat je de hele voorraadkast plundert. En dan vooral ook alle lekker zoete dingen. Koekjes, taart, chocola..

Alles dat je eet of drinkt (met uitzondering van water), is een aanslag op je gebit. Bij zoet eten zoals vaak de voorkeur heeft bij ‘munchies’ is dit nog een tandje erger. Je gebit kan maar 7 eetmomenten per dag aan, dus een paar uur lang snacken van donuts is niet goed voor je tanden. Wil je toch iets zoets of zuurs? Eet dan alle zoete dingen in één keer achter elkaar op zodat je hiermee maar één aanslag of zoetmoment voor je tanden hebt. Spoel na afloop je mond met water en laat je gebit even rusten door een tijdje niets te eten of te drinken. Zo kan je gebit zich beter herstellen.

Droge mond

Net als bij andere drugs kan cannabis zorgen voor het gevoel van een droge mond. Je kent dit misschien wel als ‘cotton mouth’. Zonder speeksel neemt de kans op gaatjes (cariës) toe, zeker als je dit het ook nog eens combineert met veel zoet eten. Als je iets drinkt om de droge mond tegen te gaan, neem dan water of thee zonder suiker. Alle andere dranken kunnen bijdragen aan een grotere kans op gaatjes (cariës) of tanderosie (slijtage).

Mondhygiëne

Net als bij andere drugs kan een verslaving aan cannabis zorgen dat de aandacht voor je mondhygiëne er nog wel eens bij inschiet. Probeer er toch aan te denken om je tanden te poetsen, minimaal twee keer per dag (een keer ’s morgens en een keer ’s avonds) en daarbij één keer per dag tussen de tanden schoon te maken met een tandenstoker of rager. Eet of drink na het tandenpoetsen ’s avonds ook niks meer voordat je gaat slapen. Zo voorkom je vervelende problemen met je gebit.