Coronavirus en drugsgebruik

We updaten deze pagina regelmatig. Houd Unity.nl daarom de komende tijd in de gaten! 

Wij zijn Unity. Deze zomer zouden wij op 100 festivals door heel Nederland voorlichting geven over alcohol en andere drugs. Maar door corona zijn tot ons grote verdriet alle festivals gecanceld en is dus ook onze festivalagenda leeg.   

Daar balen we enorm van. In het bijzonder voor al onze samenwerkingspartners, iedereen die betrokken is bij de organisatie van de festivals en iedereen die, net zoals wij, ongelofelijk veel zin had om eindelijk weer samen te feesten, dansen en van muziek te genieten. We denken aan jullie en missen jullie.   

Vanuit Unity geven we al 24 jaar vrijwillig voorlichting op feesten en festivals. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden dat iedereen ergens terecht kan voor een open-minded gesprek, betrouwbare en up-to-date informatie en tips die helpen om de risico’s van gebruik zoveel mogelijk te beperken.   

Helaas lukt dat even niet face-to-face. Maar we zijn er nog steeds voor onze community. Juist nu. Maar voorlopig nog even ‘op afstand’. Online.   

Check hier onze Unity Q&A, voor al je vragen & antwoorden over het coronavirus en drugsgebruik.  

Staat jouw vraag er niet tussen? Mail ons: info@unity.nl


Wat zijn de risico’s van gebruik van alcohol, tabak en andere drugs op dit moment?

 • Het gebruik van alcohol, tabak en andere drugs verlaagt je weerstand. ​Dit maakt je vatbaarder voor corona en de negatieve gevolgen ervan.
 • Ook kun je besmet raken door contact met zakjes, je dealer of de mensen met wie je gebruikt.
 • Sommige drugs hebben een entactogene werking. Grote kans dat je dan wilt knuffelen. Was je van plan om te feesten op 1,5 meter? Dan kan dit onder invloed van zo’n middel een hele uitdaging worden. Datzelfde geldt voor middelen die invloed hebben op je beoordelingsvermogen of waar je ontremd van raakt.
 • In ons drugs ABC kun je lezen wat de risico’s zijn per middel.

Waarom is gebruik van alcohol, tabak en andere drugs slecht voor je weerstand?

Het gebruik van alcohol, tabak en andere drugs heeft invloed op je eet- en slaappatroon. Voor je weerstand is het belangrijk dat je goed eet en slaapt. Sommige drugs zorgen ervoor dat je minder trek hebt in eten. Hierdoor eet je veel minder dan je lichaam nodig heeft. Daarnaast geldt voor alle middelen dat de kwaliteit van je slaap flink achteruit gaat als je dat middel hebt gebruikt. Lees hier meer over de invloed van drugsgebruik op slaap. Ook kunnen drugs je immuunsysteem beïnvloeden. Hoe dat precies werkt lees je hier.

Hier lees je de invloed van cannabis op je weerstand.

Wat kan ik doen om de risico’s te beperken als ik alcohol, tabak of andere drugs wil gebruiken?

 • Pas de dosis aan. Neem liever iets minder dan je normaal gesproken neemt. Op een feest is altijd een professionele EHBO aanwezig. Maar die is nu niet in de buurt om je te helpen als het mis gaat. De hele situatie rond het coronavirus kan zonder dat je je er bewust van bent toch een negatieve invloed hebben op hoe jij of je vrienden je voelen. Dit kan van invloed zijn op je ervaring.
 • Als je met anderen gebruikt, deel dan geen zakjes, pakjes of spulletjes. Gebruik je eigen joint, sigaret, pijp of buisje.
 • Gebruik geen geld als snuifbuis, maar neem elke keer een nieuw papiertje. Een post it bijvoorbeeld.
 • Alcohol en andere drugs beïnvloeden je beoordelingsvermogen, houd hier rekening mee. Als je seks gaat hebben, doe het dan veilig.
 • Slaap, eet gezond (noten, zaden, vitamines), blijf in beweging (sporten) en behoud je normale ritme voor een optimale weerstand.
 • Lees ons drugs ABC voor tips per middel.
 • Heb je een andere vraag over het beperken van de risico’s, check hieronder waar je terecht kunt voor informatie, advies en eventueel ondersteuning op afstand als je ze zou willen minderen of stoppen.

Waar moet ik op letten als ik nu naar een (illegaal) feestje ga?

Ga je naar een (illegaal) feest waar je de andere bezoekers niet kent? Of heb je een feestje met goede vrienden? Hoe jij met de RIVM richtlijnen omgaat, verschilt misschien per situatie. Maar denk voordat je gaat feesten even na over jouw wensen en grenzen. Ben je met vrienden? Bespreek dan ook met elkaar wat jullie verwachtingen hierbij zijn.

 • Hoe fijn ze ook zijn: de knuffels kun je beter even achterwege laten. Kies voor een ellebooggroet, voetboks of een andere creatieve 1,5 meter oplossingen.
 • Houd voldoende afstand. Hoe ongezellig dat ook lijkt. Zeker als je op een feest bent waar je niet alle aanwezigen kent. De kans is aanwezig dat er toch iemand met een snotneus is komen feesten.
 • Ben je met vrienden en kiezen jullie ervoor om geen afstand te houden? Of is het op een feest niet gelukt om de afstand te houden? Ga dan na afloop in quarantaine. Blijf uit de buurt van kwetsbare mensen. Laat je boodschappen bezorgen en werk of studeer thuis.
 • Heb je achteraf verkoudheidsklachten? Laat je testen. Is de uitslag positief? Breng dan zo veel mogelijk anderen van het feest op de hoogte.

Check voor meer tips Coronaverantwoord raven, kan dat?

Waar moet ik op letten bij thuisfeestjes?

 • Maak vooraf afspraken met de andere huisfeestgangers over de regels. Dan is dat voor iedereen duidelijk. 
 • Zet je meubels zo klaar dat het makkelijker is om afstand te houden. 
 • Een kraan of koelkast is bij een huisfeestje altijd dichtbij. Let er extra op dat je niet te veel drinkt. Drink maximaal 2 glazen water of fris per uur.
 • Zorg voor een lijst met contactgegevens van de aanwezigen zodat je iedereen achteraf kan bereiken mocht iemand corona blijken te hebben..
 • Er is thuis geen EHBO aanwezig. Dus zorg goed voor elkaar. Gaat het mis? Of twijfel je? Bel dan 112. Dit kan ook voor overleg.  
 • Een nadeel van huisfeestjes: buren. Die zitten niet altijd te wachten op harde muziek en feestgeluiden. Ga daarom vooraf even bij ze langs en geef je nummer. Dan kunnen ze jou bellen als ze te veel last hebben van de herrie. En dan staat niet onverwachts de politie op de stoep.

Ik ga naar een illegaal feest. Wat kan ik doen om de risico’s te beperken?

Op een illegaal feestje is meestal geen EHBO en vaak ook geen bar of food court. Zorg dus dat je alles bij je hebt dat je eventueel nodig hebt. Bedenk van tevoren hoe lang je er wil blijven en neem voor die tijd eten en drinken mee. Neem ook wat extra mee, mocht je langer blijven of iemand anders tegenkomen die niet zo goed is voorbereid (daarom is onze slogan: Think for yourself, care about others! ;)). Stranden in de middle of nowhere met een gaar hoofd, een leeg gevoel en geen eten en drinken is geen pretje. 

 • Er is nog wat onduidelijkheid over de effectiviteit van mondkapjes. Maar door er een te dragen, laat je wel zien dat je bewust met de coronaregels bezig bent. Daarnaast is het ook voor jezelf een duidelijke reminder voor de maatregelen. Er zijn inmiddels genoeg leuke mondkapjes te koop, dus er is er sowieso wel een te vinden die past bij jouw feestoutfit! 
 • Kies een feestje in de buitenlucht in plaats van een feestje in een bedompte loods. Hoe meer luchtcirculatie, hoe beter!
 • Laat jouw planning geen quarantaine toe? Blijf dan in ieder geval in de buitenste ring van de rave zodat je afstand van de drukte kan houden. Of ga een andere keer feesten.  
 • Op de meeste raves is geen stromend water aanwezig. Neem daarom je eigen desinfectiegel mee en gebruik deze als je wat gaat drinken, eten en voor/na wc-bezoek.
 • Care about others: zorg goed voor de andere feestgangers. Er is geen security of EHBO aanwezig. Let op elkaar en vraag of iemand hulp nodig heeft als je denkt dat iemand niet zo lekker gaat. 
 • Als er toch iets gebeurt en je moet 112 bellen, doe dat dan. Houd je niet in omdat je bang bent dat het feestje opgedoekt wordt. Een leven is belangrijker dan een feestje. 
 • Zorg dat je weet wat het adres is van de locatie of dat je uit kan leggen waar het is. Mocht je dan een ambulance moeten bellen, dan hoef je op het moment dat niet meer uit te zoeken. 
 • Hou voldoende afstand. Hoe ongezellig dat ook lijkt. Zeker als je op een feest bent waar je niet alle aanwezigen kent. De kans is aanwezig dat er toch iemand met een snotneus is komen feesten.
 • Is het niet gelukt om de afstand te houden? Ga dan na afloop in quarantaine. Blijf uit de buurt van kwetsbare mensen. Laat je boodschappen bezorgen en werk of studeer thuis.
 • Heb je achteraf verkoudheidsklachten? Laat je testen. Is de uitslag positief? Breng dan zo veel mogelijk anderen van het feest op de hoogte.
 • Check voor meer tips ons artikel Coronaverantwoord raven, kan dat?

Waarom is het goed om nu te stoppen met roken en wat zijn jullie tips?

Lees het antwoord in het artikel Samen de laatste sigaret uitdrukken.

Ik heb alcohol of andere drugs gebruikt en ik maak me zorgen over mijn gezondheid. Wat kan ik doen?

 • Neem contact op met de huisarts en vertel eerlijk wat je hebt gebruikt. De huisarts heeft een medisch beroepsgeheim en zal jouw middelengebruik niet met anderen delen.
 • Maak je je ernstige zorgen of is de huisarts niet bereikbaar, aarzel niet en bel 112.  Zij kunnen met je meedenken, inschatten hoe ernstig de situatie is en ook in deze tijd staat de spoedeisende hulp klaar voor iedereen die hulp nodig heeft.

Ik heb drugs gebruikt en sindsdien heb ik klachten die maar niet over gaan en waar ik me zorgen over maak. Waar kan ik terecht?

 • Neem contact op met de huisarts en vertel eerlijk wat je hebt gebruikt. De huisarts heeft een medisch beroepsgeheim en zal jouw middelengebruik niet met anderen delen.
 • Neem contact op met het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs, op werkdagen telefonisch te bereiken op 088-358 29 40. Hier werken artsen die gespecialiseerd zijn in gebruik van partydrugs.

Wat is het effect van alcohol en andere drugs op angst en wat zijn de Unity-tips in deze omstandigheden?

Lees daar meer over in het artikel Drugs en angstklachten.

Is het handig om te trippen tijdens quarantaine?

Lees daar meer over in het artikel Thuis blijven trippen, een goed idee?

Kan ik mijn drugs nog laten testen?

Ja, maar wel beperkt. Kijk voor de testservice in jouw regio op drugs-test.nl. Voor Amsterdam, Amersfoort, Gooi & Vecht en Utrecht vind je meer informatie op Jellinek.nl/testen.

Kan ik nog bellen voor een uitslag van mijn drugstest?

Ja, de telefoonlijnen voor het opvragen van een uitslag zijn gewoon geopend. Kijk daarvoor op drugs-test.nl of op de website van jouw lokale testservice.

Wat is het huidige hulpaanbod voor homo- en bimannen?

Verschillende organisaties bieden advies, ondersteuning en hulp voor homo-en bimannen die vragen hebben over hun middelengebruik en/of seksuele gezondheid. Het aanbod vind je op deze pagina.

Ik overweeg om (tijdelijk) te minderen of stoppen en kan daar wel wat advies of hulp bij gebruiken, waar kan ik in deze tijd terecht?

Wanneer je dagelijks gebruikt en besluit helemaal te stoppen, neem dan altijd contact op met jouw huisarts of zoek contact met een professional via onderstaande opties. Samen kunnen jullie bekijken welk hulpaanbod er is in jouw regio.

Wil je telefonisch advies?

 • Jellinek Advieslijn: 088 505 1220 (werkdagen 9-17u)
 • Drugs Infolijn: 0900 1995 (werkdagen 9-17u)
 • Of bel de verslavingszorginstelling in jouw regio.

Wil je chatten? Dat kan hier.

Wil je mailen?

>Wanneer je zelf wilt minderen of stoppen kun je dat doen met behulp van een zelfhulpprogramma. Dit kan gratis en anoniem:

Wil je een adviesgesprek?

In sommige regio’s kun je bij de preventieafdeling van de verslavingszorginstelling uit die regio terecht voor een gratis adviesgesprek. In overleg met jou kan de preventiewerker een reeks van gesprekken met jou inplannen. Samen met de preventiewerker bekijk je wat voor jou werkt om te minderen of stoppen met gebruik. Neem contact op met de verslavingszorginstelling uit jouw regio voor de mogelijkheden.

Wil je in behandeling?

De meeste behandelingen worden gewoon aangeboden, het kan zijn dat het digitaal plaatsvindt. Wel kunnen de wachttijden voor behandelingen oplopen. Meld je daarom zo snel mogelijk aan bij de verslavingszorginstelling in jouw regio, en overleg met je huisarts wat je in de tussentijd kan doen om de wachttijd te overbruggen.

Ik maak me zorgen over het gebruik van iemand in mijn omgeving. Wat kan ik doen?

Wanneer je je zorgen maakt om het gebruik van iemand in je omgeving kun je het zelfhulpprogramma Samen Nuchter doen. Hierbij leer je hoe je in gesprek kan gaan met jouw naaste om hem of haar te motiveren om hulp te zoeken. Dit programma is gratis en anoniem te volgen. Ook zijn er verschillende (online) cursussen of bijeenkomsten waar je aan kan deelnemen. Hiervoor kun je terecht bij de programma’s voor naasten bij de verslavingszorginstelling in jouw regio.

Hoeveel mensen gebruiken drugs in coronatijd?

Lees het op de pagina over het Antenne onderzoek.

Waar vind ik betrouwbare informatie over het coronavirus?

Hoe kom ik er achter of iets fake news is?

Nepnieuws of ‘fake news’ is al langer een probleem en kan bijdragen aan het versterken van angstgevoelens. In WhatsApp groepen zien we regelmatig nepnieuws berichten voorbij komen die tot onrust leiden of mensen aanzetten de verkeerde dingen te doen. We hebben een paar artikelen over dit onderwerp verzameld:

Mijn vraag staat er niet tussen. Waar kan ik terecht met vragen?

 • Mail: info@Unity.nl
 • Jellinek Advieslijn: 088 – 505 1220 (dagelijks van 09.00 tot 17.00)
 • Jellinek Vraag & Antwoord
 • Chat alcohol & drugs: dagelijks van 13.00-17.00u direct in contact met een medewerker
 • Drugs Infolijn
 • Drugsinfoteam
 • Wij zijn Mind: voor vragen over stress en andere psychische klachten

Think for yourself, care about others <3 Unity