We updaten deze pagina regelmatig. Houd Unity.nl daarom de komende tijd in de gaten!
Wij zijn Unity. Deze zomer zouden wij op 100 festivals door heel Nederland voorlichting geven over alcohol en andere drugs. Maar door corona zijn tot ons grote verdriet alle festivals gecanceld en is dus ook onze festivalagenda leeg.
Daar balen we enorm van. In het bijzonder voor al onze samenwerkingspartners, iedereen die betrokken is bij de organisatie van de festivals en iedereen die, net zoals wij, ongelofelijk veel zin had om eindelijk weer samen te feesten, dansen en van muziek te genieten. We denken aan jullie en missen jullie nu al.
Vanuit Unity geven we al 24 jaar vrijwillig voorlichting op feesten en festivals. Dat doen we omdat we het belangrijk vinden dat iedereen ergens terecht kan voor een open-minded gesprek, betrouwbare en up-to-date informatie en tips die helpen om de risico’s van gebruik zoveel mogelijk te beperken.
Helaas lukt dat even niet face-to-face. Maar we zijn er nog steeds voor onze community. Juist nu. Maar voorlopig nog even ‘op afstand’. Online.
Check hier onze Unity Q&A, voor al je vragen & antwoorden over het coronavirus en drugsgebruik.
Staat jouw vraag er niet tussen? Mail ons: info@unity.nl
Wat zijn de risico’s van gebruik van alcohol, tabak en andere drugs op dit moment?
Waarom is gebruik van alcohol, tabak en andere drugs slecht voor je weerstand?
Het gebruik van alcohol, tabak en andere drugs heeft invloed op je eet- en slaappatroon. Voor je weerstand is het belangrijk dat je goed eet en slaapt. Sommige drugs zorgen ervoor dat je minder trek hebt in eten. Hierdoor eet je veel minder dan je lichaam nodig heeft. Daarnaast geldt voor alle middelen dat de kwaliteit van je slaap flink achteruit gaat als je dat middel hebt gebruikt. Lees hier meer over de invloed van drugsgebruik op slaap. Ook kunnen drugs je immuunsysteem beïnvloeden. Hoe dat precies werkt lees je hier.
Hier lees je de invloed van cannabis op je weerstand.
Wat kan ik doen om de risico’s te beperken als ik alcohol, tabak of andere drugs wil gebruiken?
Waar moet ik op letten als ik nu naar een (illegaal) feestje ga?
Ga je naar een (illegaal) feest waar je de andere bezoekers niet kent? Of heb je een feestje met goede vrienden? Hoe jij met de RIVM richtlijnen omgaat, verschilt misschien per situatie. Maar denk voordat je gaat feesten even na over jouw wensen en grenzen. Ben je met vrienden? Bespreek dan ook met elkaar wat jullie verwachtingen hierbij zijn.
Check voor meer tips Coronaverantwoord raven, kan dat?
Waar moet ik op letten bij thuisfeestjes?
Ik ga naar een illegaal feest. Wat kan ik doen om de risico’s te beperken?
Op een illegaal feestje is meestal geen EHBO en vaak ook geen bar of food court. Zorg dus dat je alles bij je hebt dat je eventueel nodig hebt. Bedenk van tevoren hoe lang je er wil blijven en neem voor die tijd eten en drinken mee. Neem ook wat extra mee, mocht je langer blijven of iemand anders tegenkomen die niet zo goed is voorbereid (daarom is onze slogan: Think for yourself, care about others! ;)). Stranden in de middle of nowhere met een gaar hoofd, een leeg gevoel en geen eten en drinken is geen pretje.
Hoe kan ik jullie helpen?
Deel jouw ervaring en help mee aan het onderzoek: alcohol, drugs, roken gamen en gokken in Coronatijd. Je vindt de vragenlijst hier. Anoniem, 16+ en invullen duurt ongeveer 10 minuten.
Door mee te doen help je mee aan voorlichting en hulpverlening die goed aansluit bij de informatie en hulpbehoefte van de mensen waar het om gaat. Op onze website besteden we de komende periode regelmatig aandacht aan de bevindingen en daar aan gekoppelde tips van onze experts.
Waarom is het goed om nu te stoppen met roken en wat zijn jullie tips?
Lees het antwoord in het artikel Samen de laatste sigaret uitdrukken.
Ik heb alcohol of andere drugs gebruikt en ik maak me zorgen over mijn gezondheid. Wat kan ik doen?
Ik heb drugs gebruikt en sindsdien heb ik klachten die maar niet over gaan en waar ik me zorgen over maak. Waar kan ik terecht?
Wat is het effect van alcohol en andere drugs op angst en wat zijn de Unity-tips in deze omstandigheden?
Lees daar meer over in het artikel Drugs en angstklachten.
Is het handig om te trippen tijdens quarantaine?
Lees daar meer over in het artikel Thuis blijven trippen, een goed idee?
Kan ik mijn drugs nog laten testen?
Ja, maar wel beperkt. Kijk voor de testservice in jouw regio op drugs-test.nl. Voor Amsterdam, Amersfoort, Gooi & Vecht en Utrecht vind je meer informatie op Jellinek.nl/testen.
Kan ik nog bellen voor een uitslag van mijn drugstest?
Ja, de telefoonlijnen voor het opvragen van een uitslag zijn gewoon geopend. Kijk daarvoor op drugs-test.nl of op de website van jouw lokale testservice.
Wat is het huidige hulpaanbod voor homo- en bimannen?
Verschillende organisaties bieden advies, ondersteuning en hulp voor homo-en bimannen die vragen hebben over hun middelengebruik en/of seksuele gezondheid. Het aanbod vind je op deze pagina.
Ik overweeg om (tijdelijk) te minderen of stoppen en kan daar wel wat advies of hulp bij gebruiken, waar kan ik in deze tijd terecht?
Wanneer je dagelijks gebruikt en besluit helemaal te stoppen, neem dan altijd contact op met jouw huisarts of zoek contact met een professional via onderstaande opties. Samen kunnen jullie bekijken welk hulpaanbod er is in jouw regio.
Wil je telefonisch advies?
Wil je chatten? Dat kan hier.
Wil je mailen?
>Wanneer je zelf wilt minderen of stoppen kun je dat doen met behulp van een zelfhulpprogramma. Dit kan gratis en anoniem:
Wil je een adviesgesprek?
In sommige regio’s kun je bij de preventieafdeling van de verslavingszorginstelling uit die regio terecht voor een gratis adviesgesprek. In overleg met jou kan de preventiewerker een reeks van gesprekken met jou inplannen. Samen met de preventiewerker bekijk je wat voor jou werkt om te minderen of stoppen met gebruik. Neem contact op met de verslavingszorginstelling uit jouw regio voor de mogelijkheden.
Wil je in behandeling? De meeste behandelingen worden gewoon aangeboden, het kan zijn dat het digitaal plaatsvindt. Wel kunnen de wachttijden voor behandelingen oplopen. Meld je daarom zo snel mogelijk aan bij de verslavingszorginstelling in jouw regio, en overleg met je huisarts wat je in de tussentijd kan doen om de wachttijd te overbruggen.
Ik maak me zorgen over het gebruik van iemand in mijn omgeving. Wat kan ik doen?
Wanneer je je zorgen maakt om het gebruik van iemand in je omgeving kun je het zelfhulpprogramma Samen Nuchter doen. Hierbij leer je hoe je in gesprek kan gaan met jouw naaste om hem of haar te motiveren om hulp te zoeken. Dit programma is gratis en anoniem te volgen. Ook zijn er verschillende (online) cursussen of bijeenkomsten waar je aan kan deelnemen. Hiervoor kun je terecht bij de programma’s voor naasten bij de verslavingszorginstelling in jouw regio.
Waar vind ik betrouwbare informatie over het coronavirus?
Hoe kom ik er achter of iets fake news is?
Nepnieuws of ‘fake news’ is al langer een probleem en kan bijdragen aan het versterken van angstgevoelens. In WhatsApp groepen zien we regelmatig nepnieuws berichten voorbij komen die tot onrust leiden of mensen aanzetten de verkeerde dingen te doen. We hebben een paar artikelen over dit onderwerp verzameld:
Mijn vraag staat er niet tussen. Waar kan ik terecht met vragen?
Think for yourself, care about others <3 Unity