Heeft lachgas echt al voor meer dan 17 doden gezorgd in Engeland?

Uit de Global Drugs Survey (GDS[1]) en het Unity jaarverslag[2] over 2014 blijkt dat Nederlanders dol zijn op lachgas. Uit de GDS werd duidelijk dat we het meeste lachgas gebruiken van alle deelnemende landen. De meeste jongeren zullen het als een onschuldig middel zien, maar in Engeland zijn tussen 2006 en 2012 ten minste 17 mensen aan lachgas overleden volgens een artikel van de BBC. Is lachgas zo onschuldig als het lijkt of is het toch een stille killer[3]?

We beginnen meteen met het positieve nieuws. Lachgas is (zeker gezien hoe vaak het gebruikt wordt) zeer zelden dodelijk. Maar laten we de gevallen waarbij iemand is overleden waarbij lachgas is betrokken eens bekijken. Bij de meeste mensen die overlijden door lachgas heeft dit meestal te maken met verstikking. In deze gevallen hebben de overleden personen een zak of ballon over hun hoofd gedaan om voor een langere periode lachgas in te kunnen inademen. Hierdoor kregen ze onvoldoende zuurstof binnen wat tot de dood leidde; nooit doen dus. Er is ook een geval bekend van een meisje dat door (wellicht verkeerd) gebruik van lachgas een ingeklapte long had gekregen. Mogelijk heeft zij direct uit een tank lachgas ingeademd. Tenslotte was er een geval waarbij iemand ook andere gassen zoals butaan inademde. Dit is toen echter in het nieuws gebracht als een ongeval door lachgas. Het lijkt er dus op dat deze gevallen vooral te wijten zijn aan het onverstandig gebruik van lachgas en niet de stof zelf.

Naast het positieve nieuws zijn er echter ook serieuze zaken. Als je op een avond veel lachgas hebt gebruikt dan kan je nog enkele uren een verstoord evenwicht hebben en je duizelig voelen. Verder is het zo dat mensen die heel veel lachgas gebruiken hun vitamine B12 reserves uitputten en hierdoor bloedarmoede of zenuwschade kunnen oplopen. Dit laatste gebeurt sneller bij vegetariërs en veganisten aangezien vitamine B12 vooral in vlees, vis, melk en eieren zit[4]. Uit de Global Drugs Survey kwam naar voren dat 3% van de gebruikers symptomen had hiervan. De symptomen zijn: gevoelloosheid, tintelingen en pijnscheuten in ledematen (in vingers en voeten merk je het als eerste). Dat is helaas weer slecht nieuws. Ervaar je deze symptomen neem dit dan serieus en verminder je gebruik van lachgas.

Gelukkig geldt dit maar voor een minderheid van de gebruikers, maar om de risico’s hierop en andere ongelukken te verminderen kan je de volgende voorzorgsmaatregelen treffen:

  • Adem niet direct uit een lachgaspatroon of gasfles;
  • Gebruik een ballon om de lachgas in te doen en spoel de ballon vooraf om met water om de stof die de ballon droog houdt te verwijderen. Die wil je liever niet in je longen krijgen;
  • Ga zitten of liggen als je lachgas neemt (niet in bad!);
  • Gebruik het niet als je verkouden bent of problemen hebt met je luchtwegen;
  • Combineren met andere drugs verhoogt het gezondheidsrisico;
  • Gebruik met mate en neem klachten serieus.

Tot slot raden we aan om lachgas te filteren. Sinds 2000 bestaat het vermoeden dat er kleine hoeveelheden van andere stoffen in lachgaspatronen kunnen zitten[5]. Daarnaast kunnen hele kleine stukjes metaal van de patroon zelf ook meekomen in een ballon. Een stukje katoen of iets dergelijks over de slagroomspuit kan dit risico al verlagen en de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen. Ook kan je watten in de slagroomspuit doen of in het tuitje van de spuit. Check onze drie stappen gids rechts op deze pagina hoe je ook je lachgas kan filteren.

Dus zorg goed voor jezelf en wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen 😉